Dažniausiai pasitaikančios ortopedinės traumos ir kaip jas gydyti

Ortopedija – tai medicinos sritis, kuri specializuojasi judamojo aparato, įskaitant kaulus, sąnarius, raiščius, sausgysles ir raumenis, gydyme. Trauma yra viena iš pagrindinių priežasčių, dėl kurių pacientai kreipiasi į ortopedus. Ortopedinės traumos gali atsirasti dėl įvairių priežasčių – nuo sporto ir laisvalaikio veiklų iki kasdienių namų ar darbo aplinkos sužalojimų. Šiame straipsnyje apžvelgsime dažniausiai pasitaikančias ortopedines traumas, tokias kaip lūžiai, sąnarių išnirimai ir raiščių plyšimai, pateiksime patarimus, kaip jas gydyti, bei kokių priemonių imtis, kad būtų išvengta komplikacijų. Patarimais dalijasi Ortopedijos centras Vilnius.

Lūžiai: nuo paprastų iki sudėtingų

Lūžis – tai kaulo nutrūkimas ar įskilimas, atsirandantis dėl stipraus smūgio, spaudimo ar staigaus judesio. Lūžiai yra viena dažniausiai pasitaikančių ortopedinių traumų, ypač tarp vaikų, senjorų ir sportininkų. Jie gali būti įvairių tipų – nuo paprastų, kai kaulas sulūžta be jokių komplikacijų, iki sudėtingų, kai lūžta keli kaulai arba atsiranda atviras lūžis, kai kaulas prasiveržia per odą.

Gydymas: Lūžių gydymas priklauso nuo jų tipo ir sunkumo. Paprastiems lūžiams dažniausiai taikomas konservatyvus gydymas – pažeistos vietos imobilizavimas gipsu ar įtvaru, kad būtų užtikrintas kaulo gijimas. Gydymo metu būtina vengti bet kokio krūvio lūžusiam kaului, kad išvengtumėte neteisingo kaulo suaugimo ar kitų komplikacijų.

Sudėtingesniems lūžiams gali prireikti chirurginio gydymo, kad kaulai būtų teisingai išlyginti ir stabilizuoti. Tai gali apimti metalinių plokščių, varžtų arba vinų įstatymą, kurie padeda išlaikyti kaulų dalis tinkamoje padėtyje gijimo metu. Po operacijos taip pat svarbi reabilitacija, kuri apima fizioterapiją, siekiant atkurti judesius ir stiprumą.

Sąnarių išnirimai: staigūs sužalojimai

Sąnario išnirimas įvyksta, kai kaulas pasislenka iš savo įprastos padėties sąnaryje. Tai dažnai nutinka dėl staigių judesių, kritimų ar smūgių. Dažniausiai išnirimai pasitaiko peties, klubo, alkūnės ir kelio sąnariuose. Sąnario išnirimas gali sukelti intensyvų skausmą, patinimą, judėjimo apribojimus ir deformaciją.

Gydymas: Pirmoji pagalba, kurią reikia suteikti esant sąnario išnirimui, yra pažeistos vietos imobilizavimas ir šalčio uždėjimas, siekiant sumažinti skausmą ir patinimą. Kuo greičiau kreipkitės į gydytoją, kad būtų atliktas sąnario grąžinimas į vietą. Procedūra, vadinama repozicija, gali būti atliekama rankiniu būdu arba prireikus naudojant sedaciją, kad pacientas nejaustų skausmo.

Po sąnario repozicijos svarbu laikytis gydytojo nurodymų, kurie gali apimti sąnario imobilizavimą tam tikrą laiką ir fizioterapijos kursą. Fizioterapija padeda atkurti sąnario funkcionalumą ir išvengti pakartotinių išnirimų, stiprinant aplinkinius raumenis ir raiščius.

Raiščių plyšimai: nestabilumo priežastis

Raiščių plyšimas – tai raiščių, stiprių jungiamųjų audinių, kurie jungia kaulus tarpusavyje ir stabilizuoja sąnarius, pažeidimas. Raiščių plyšimai dažniausiai įvyksta dėl staigių judesių, kritimų ar smūgių. Ypač dažni kelio (pvz., kryžminių raiščių plyšimas) ir čiurnos raiščių plyšimai sportininkams ir žmonėms, kurie aktyviai užsiima fizine veikla.

Gydymas: Raiščių plyšimo gydymas priklauso nuo plyšimo sunkumo laipsnio. Lengviems raiščių patempimams dažnai pakanka poilsio, ledo uždėjimo, kompresijos ir pažeistos vietos pakėlimo (RICE metodas – Rest, Ice, Compression, Elevation). Sunkesniems plyšimams, ypač tiems, kurie sukelia sąnario nestabilumą, gali prireikti chirurginio gydymo.

Chirurgija dažniausiai apima pažeisto raiščio atkūrimą arba pakeitimą. Po operacijos labai svarbi reabilitacija, kuri apima įvairias terapijas, skirtas atkurti judesių amplitudę, jėgą ir sąnario stabilumą. Reabilitacija yra ilgas procesas, kuris gali trukti nuo kelių mėnesių iki metų, priklausomai nuo plyšimo sunkumo ir paciento sveikatos būklės.

Komplikacijų prevencija ir ilgalaikė priežiūra

Nepaisant tinkamo gydymo, ortopedinės traumos gali turėti ilgalaikių pasekmių, tokių kaip lėtinis skausmas, sąnario nestabilumas ar sumažėjęs judesių diapazonas. Siekiant išvengti komplikacijų ir užtikrinti geriausią įmanomą pasveikimą, svarbu laikytis kelių pagrindinių taisyklių.

  1. Laikykitės gydytojo nurodymų: Po traumos svarbu laikytis visų gydytojo nurodymų dėl poilsio, fizinio aktyvumo ir vaistų vartojimo. Savavališkas gydymo nutraukimas arba per ankstyvas grįžimas prie aktyvios veiklos gali padidinti komplikacijų riziką.
  2. Įsitraukite į reabilitaciją: Reabilitacija yra esminė gydymo dalis po ortopedinės traumos. Reguliarūs pratimai ir fizioterapija padeda atkurti jėgą, lankstumą ir sąnario stabilumą, taip pat sumažina pakartotinių traumų riziką.
  3. Naudokite ortopedinius įtvarus ir prietaisus: Priklausomai nuo traumos pobūdžio, gali prireikti naudoti įvairius ortopedinius įtvarus ar prietaisus, kurie padeda apsaugoti pažeistą vietą ir užtikrina tinkamą gijimą. Tai gali būti čiurnos įtvarai, kelio įtvarai arba specialūs batai.
  4. Reguliarūs patikrinimai: Net jei jaučiatės gerai, po sunkios traumos svarbu reguliariai lankytis pas gydytoją ir atlikti būtinus tyrimus, kad būtų galima stebėti gijimo procesą ir laiku pastebėti galimas komplikacijas.

Sužalojimų prevencija

Ortopedinės traumos gali turėti didelę įtaką gyvenimo kokybei, tačiau daugelio jų galima išvengti imantis tinkamų prevencinių priemonių. Norint sumažinti traumų riziką, svarbu laikytis kelių paprastų taisyklių:

  1. Šildykitės ir tempkite prieš sporto veiklą: Tinkamas apšilimas ir tempimo pratimai padeda paruošti raumenis ir sąnarius fizinei veiklai, mažindami traumų riziką.
  2. Naudokite tinkamą įrangą: Sporto ir laisvalaikio veiklai svarbu naudoti tinkamą ir geros būklės įrangą, pavyzdžiui, apsauginius šalmus, alkūnių ir kelių apsaugas ar specialią avalynę.
  3. Palaikykite sveiką kūno svorį: Sveikas kūno svoris padeda sumažinti sąnarių apkrovą ir išvengti traumų, ypač kelių ir čiurnų srityje.
  4. Laikykitės sveikos mitybos: Subalansuota mityba, turtinga kalciu ir vitaminu D, padeda stiprinti kaulus ir sąnarius, sumažindama jų trapumą ir pažeidžiamumą.

Ortopedinės traumos yra rimtos sužalojimų formos, reikalaujančios tinkamo gydymo ir dėmesio. Jei patyrėte ortopedinę traumą ar įtariate, kad galite turėti ortopedinių problemų, kuo greičiau kreipkitės į specialistus.